×

Judith zag CliniClowns van dichtbij en nam ze op in haar testament

Bijna veertig jaar werkte Judith in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Ze weet als geen ander hoe belangrijk plezier en afleiding zijn voor zieke kinderen. Daarom besloot ze CliniClowns op te nemen in haar testament. Haar motivatie: “Het kind hoort kind te kunnen zijn, onder alle omstandigheden.”

Iedere ochtend kijkt ze steevast op de CliniClowns Facebookpagina. “Ik vind die verhalen vaak zó mooi. De CliniClowns ontroeren me’’, zegt Judith. En zo is het al vele jaren, vanaf het moment dat ze de CliniClowns voor het eerst in actie zag in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Judith werkte er destijds als doktersassistente op de KNO-polikliniek. “Ik zag ze over de gang lopen. Ze maakten contact met de kinderen die zaten te wachten. De sfeer veranderde op slag en kinderen konden even ‘het spannende van naar de dokter gaan’ vergeten. Ik vond dat geweldig. Als ik wist dat de clowns er waren, ging ik als het maar even kon ‘een wandelingetje maken’ om ze te zien.” Judith lacht: “Het was liefde op het eerste gezicht. Ik denk dat ze het kind in mij raakten. 

Nalaten aan CliniClowns

Judith is vandaag bij Frances te gast. Ze krijgt een rondleiding door het CliniClowns College, waar kinderen in een zeer moeilijke gezondheidssituatie met hun familie een prachtige  theaterbelevenis ervaren. Een dag die door deze families gekoesterd wordt. Gezeten aan de enorme tafel in de sprookjesachtige keuken van het College, praten Frances en Judith over haar beslissing om aan CliniClowns na te laten voor als zij er zelf niet meer is.

Ze twijfelde aanvankelijk of ze CliniClowns nu al kenbaar zou maken dat ze wil nalaten. “Het is absoluut niet zo dat ik wil laten zien: kijk mij eens goed doen.” Wel wilde ze graag wat meer betrokken zijn. “Al krijg ik maar het donateursblad. Zodat ik op de hoogte blijf en weet wat er gaat gebeuren met wat ik achterlaat. Gelukkig reageerde Frances meteen.”

Frances: “Ik mocht een kopje thee komen drinken bij Judith en hoorde haar ontroerende en vrolijke anekdotes. Het raakt mij dat ze ons werk zo’n warm hart toedraagt. Hoe jammer om dit nooit te weten te komen en haar persoonlijke verhaal niet te kennen! Als ik mensen als Judith spreek, komt er altijd iets in het gesprek naar voren waarvan ik denk: wat goed om te weten dat deze wensen er zijn. We kunnen aan haar denken en onze dankbaarheid tonen voor wat zij wil nalaten. Daar ben ik alleen maar heel blij mee. Vandaag kan ik Judith met eigen ogen laten zien wat we nog meer doen. Misschien is er een project dat haar erg aanspreekt of wil ze graag dat het naar een bepaald ziekenhuis gaat. Het is namelijk mogelijk om dat vast te leggen.”

Het mooiste doel voor nalatenschap

Dat CliniClowns nu in haar testament is opgenomen en zij aan hen zal nalaten, is voor Judith een vanzelfsprekende zaak. “In het ziekenhuis zag ik hoe belangrijk het werk is. De clowns nemen de kinderen via spel even mee de fantasie ín en dat ziekenhuis uít. Ik vind dat kinderen ook in moeilijke tijden kind moeten kunnen zijn. De pedagogische zorg doet ook geweldig werk, maar zij zijn wél onderdeel van het ziekenhuis. De CliniClowns staan daarbuiten, kinderen krijgen het gevoel dat ze echt bondgenootjes hebben. Het is meer dan alleen grappig doen. De clowns proberen zware tijden licht te houden, afgestemd op de behoefte van het kind. Die voelen ze feilloos aan. De diepere laag vind ik absoluut de meerwaarde. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij..

Judith haalt gniffelend nog wat herinneringen op aan Plip en Stip, de clowns die zij altijd ontmoette in het WKZ. Ze kwamen een paar jaar geleden zelfs op het afscheidsfeest bij haar pensionering, een onvergetelijk moment wat haar diep raakte. “Het pensioen bevalt me prima, maar de CliniClowns mis ik toch wel erg. Ze zijn zó ontwapenend, het voelde altijd als een feestje als ze er waren. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik genoot mínstens net zo veel als de kinderen!  Als ik nu aan ze denk, kan dat niet zonder een grote glimlach.” 

Wilt u in de toekomst ook iets voor CliniClowns betekenen en uw nalatenschaptoegift schenken? Lees hier meer over nalaten en vraag onze gratis brochure aan. U kunt ook contact opnemen met Frances Hilbers-Kuijs via: 033-4699040.