×

Lekker bijkomen met de CliniClowns App

Dinand (7) kent CliniClowns Nop en Neel van het ziekenhuis. Hij is dolblij dat hij nu ook op de CliniClowns App contact met ze kan maken. ‘Ze vrolijkten hem op toen hij dat echt nodig had.’

Dinand zit opgetogen voor zijn laptop. Op de CliniClowns app heeft hij eindelijk contact met CliniClowns Nop en Neel, die hij kort geleden nog ontmoette in het ziekenhuis. Toen hij na een naar longonderzoek overstuur in zijn bed lag, waren zij er om hem op te vrolijken. Toen Dinand ontdekte dat Nop en Neel nu ook op de CliniClowns App spelen, wilde hij meteen inbellen. Het contact via het beeldscherm is even wennen, maar al snel komt hij helemaal los. En als ze zomaar niet een, maar twéé clownsneuzen tevoorschijn toveren, glundert hij van oor tot oor. “Ze kunnen het echt!”

Zeldzame jongen

Moeder Anita kijkt lachend toe. Ze is blij met de CliniClowns App, die zo belangrijk is voor haar zoon. Al sinds zijn geboorte is Dinand om de haverklap in het ziekenhuis, hij heeft
tal van ingrijpende operaties achter de rug. Aanvankelijk vanwege keelklachten, hij had bijna constant keelontsteking. Dinand bleek een zeer zeldzame vergroeiing van zijn tongamandelen te hebben. “De KNO-arts zei me: mevrouw, u heeft echt een zeldzame jongen.”

Bovendien is haar zoon hypermobiel, en tegenwoordig heeft hij veel last van zijn longen, waardoor hij ook snel moe is. “Hij loopt snel vol met slijm, met steeds longontstekingen tot gevolg.” Mogelijk gaat het om de longziekte PCD, waarbij de trilharen in de longen niet meer goed functioneren, zodat slijm zich ophoopt. Zijn recente longoperatie brengt binnenkort wellicht duidelijkheid.

“Ze vrolijkten hem op toen hij het echt nodig had.”

Klik

Met de CliniClowns heeft Dinand een bijzondere klik. Het laatste bezoekje van Nop en Neel in de Amsterdamse VUmc was vooral speciaal, vertelt Anita. “Dinand was echt overstuur. Opeens ging hij zitten en staarde strak naar iets achter me. Ik keek over mijn schouder, daar stonden Nop en Neel. In no time ging het van dikke tranen naar een blije glimlach. Er ontstond een lief en vrolijk spel. Het ontroert me nu nog als ik eraan terugdenk.” Dat ze elkaar nu via de app weer terugzien is goed voor zijn verwerking, denkt ze. “Ze vrolijkten hem op toen hij het echt nodig had.”

Donateur

Dinand gebruikt de app soms in het ziekenhuis, thuis zit hij er bijna dagelijks op. Anita: “Het geeft hem rust, vooral ’s middags, als hij wat moe wordt. Even niet denken aan nare dingen, even lekker op zichzelf bijkomen. Hij vrolijkt er altijd van op. Dinand wilde altijd boswachter worden, maar nu ook CliniClown. ‘Mam, ik wil later andere kinderen blij maken’, zegt hij dan. Mooi toch?”

Anita is al jaren donateur. Op de school waar ze werkt heeft ze bovendien een box geregeld voor cartridges en mobieltjes, de opbrengst daarvan gaat ook naar CliniClowns. “Ik wil zo graag wat terug doen voor al het moois dat de clowns brachten.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!