×

Lekker zwaaien als een koningin

Myrthe (9) zat in isolatie in het logeerhuis toen haar moeder het coronavirus had. Zelf is ze met haar metabole ziekte superkwetsbaar. Lol maken op de CliniClowns App behoort tot de dagelijkse routine. “De app is echt een houvast voor Myrthe.”

Myrthe zwaait vrolijk naar het beeldscherm van haar tablet. Met hulp van verzorgende Quirine heeft ze ingebeld naar de CliniClowns App, clown Boem was net online. Myrthe lacht, ze waait en zwaait, Boem wuift met grote gebaren terug. “Ze is een groot zwaaier, Myrthe had eigenlijk koningin moeten worden”, lacht Quirine. “Ze doet dat het liefst de hele dag. Hier mag dat niet steeds, bij de CiniClowns wel, dat vindt ze fantastisch.”

Kleinschalig

"Myrthe is dan helemaal gefocust op het contact met de clowns, geweldig vindt ze dat.”

Voor Quirine is de app een uitkomst. Ze staat aan het hoofd van Q-Dreams, een kleinschalig logeerhuis voor meervoudig gehandicapte kinderen. Het logeerhuis is onderdeel van Wooninitiatief De Wijde Mantel, een woonerf met gezinswoningen en daarbij zorgunits, waar mensen samen met hun kind met beperking wonen. Er is ook een logeerhuis waar steeds maximaal drie kinderen tijdelijk één op één zorg krijgen.

Coronavirus

Myrthe logeerde eerder dit jaar wekenlang in Q-Dreams. Vanwege een zeldzame stofwisselingsziekte is ze zowel lichamelijk als verstandelijk beperkt. Normaal logeert Myrthe om het weekend bij Q-Dreams, maar omdat moeder Marit het coronavirus had opgelopen en ziek was, mocht Myrthe als enige logé bij uitzondering in het logeerhuis blijven. “Voor ons was dat de redding”, vertelt Marit. “Met haar metabole ziekte behoort Myrthe tot de kwetsbare doelgroep. Thuis was ze waarschijnlijk ziek geworden. Nu was ze veilig.”

Meerwaarde

Onlangs, op haar negende verjaardag kon Myrthe haar familie helaas alleen achter het raam zien. Maar er is gelukkig genoeg te doen in het logeerhuis. Zo wordt de CliniClowns App regelmatig ingezet. “De app heeft echt meerwaarde”, vindt Quirine. “Er zijn maar weinig dingen die echt bij Myrthe’s belevingswereld aansluiten en waarvoor ze voldoende concentratie heeft. Ze heeft een hele korte concentratieboog, het liefst zou ze elke tien minuten een andere activiteit willen doen.”

Houvast

De app is een vast onderdeel van de dag. “Het is een houvast voor Myrthe”, vindt Quirine. Ook moeder Marit is dolblij met het bestaan van de app. “Myrthe is dan helemaal gefocust op het contact met de clowns, geweldig vindt ze dat.”

Inmiddels weet het meisje ook al wat het betekent als de tablet wordt gepakt: lol maken! Het videobellen en het individuele contact met een clown is favoriet. Quirine: “Laatst deden de clowns of ze Myrthe via het beeldscherm kriebelden. Myrthe kriebelde toen zichzelf, dat was zo grappig!”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!