×

Magie met een bijzonder Klein Zintuigen Orkest

Horen, voelen, proeven, ruiken en… zien: CliniClowns maken gebruik van alle zintuigen die de mens heeft. Maar soms spelen de clowns bij kinderen met een visuele beperking en dan gaat het nét even anders. Zoals de voorstelling van het Klein Zintuigen Orkest bij een groep blinde en slechtziende kinderen. Het was voor Charlotte Langemeijer, alias clown Luus, een heel bijzondere ervaring: “Kinderen reageren alsof ze alles kunnen zien.”
 

De clowns liepen nog op de gang en binnen bij de kinderen begon het geroezemoes al. Charlotte: “Voor ons gevoel was de voorstelling nog niet begonnen, maar de kinderen hebben hun gehoor zo sterk ontwikkeld, dat we voor hen eigenlijk al binnen waren.” Blinde en slechtziende kinderen halen hun kennis niet uit wat ze zien, maar maken optimaal gebruik van hun andere zintuigen. Zo vinden ze het heel fijn als hun naam precies goed uitgesproken wordt. “Die nuance is juist belangrijk. Het is niet Andrew, maar Andreeeew.”

Een blauwe wereld

Charlotte klinkt nog steeds een beetje onder de indruk als ze vertelt over de voorstelling van het Klein Zintuigen Orkest. “Ik herinner me nog goed dat Clown Flits alle kinderen gekleurde sjaaltjes gaf.” Flits ging naar ieder kind toe en vertelde hen stuk voor stuk welke kleur het sjaaltje had. “Ze zei: jij bent in een blauwe wereld. Je zag dat die magie helemaal ging leven voor de kinderen. Wauw, het is echt een blauwe wereld! Ze zagen het helemaal voor zich.”

Van tevoren had Charlotte samen met haar clownsmaatjes nagedacht over hoe ze de voorstelling aan konden passen. “Het Klein Zintuigen Orkest heeft veel visuele elementen. De kostuums, de binnenkomst, de postpakketten”, vertelt ze. “We spraken af meer te spelen op gehoor. Muziek werd belangrijker. We werden ons heel erg bewust van de geluiden die we maakten.” Het was alsof de clowns toneelspeelden met hun oren wagenwijd open. “De verbeelding van de kinderen en de clowns deed de rest. We zaten met zijn allen in dezelfde beleving.” 

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?