×

'Opeens zag ik mijn kind terug'

Vrolijk gepingel op de ziekenhuisgang: Blos en Mimus komen eraan. Emma (3) rent opgetogen op haar clownsvriendjes af. Even vergeet ze haar ziekte. "Zo fijn dat Emma met de clowns weer echt even kind kan zijn."

In de zomer van 2017 kreeg Emma opeens vreemde vlekjes in haar nek. "Ik dacht meteen, het zal toch geen leukemie zijn?", vertelt moeder Marjolein. Drie dagen later kwam de uitslag. Marjolein’s grote angst werd bewaarheid: leukemie. De loodzware behandeling startte direct.

Het allereerste bezoekje van de CliniClowns in het ziekenhuis vergeet Marjolein nooit meer. "Emma voelde zich zó beroerd, ik herkende haar bijna niet meer. Maar toen de clowns kwamen, toverden ze meteen een lach op haar gezicht. Opeens zag ik mijn eigen kind weer terug. Alle ellende verschoof even naar de achtergrond."

Clown Blos is Emma’s favoriet in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Marjolein: "Je ziet gewoon dat ze een bijzondere klik hebben, ook omdat ze een meisjesclown is. Emma is dol op haar."

Speciaal voor Emma komt Blos met Mimus langs in het Utrechtse Prinses Maxima Centrum, waar Emma haar nabehandeling krijgt. Opgetogen rent Emma haar clownsvrienden tegemoet. Ze heeft haar mooiste glitterjurk aan. "Een prinses!", stamelt Mimus. Mooi, knikt Blos bewonderend. Zij wil ook wel zoiets sjieks aan. Ze leent de sjaal van moeder Marjolein en drapeert deze als een stola om haar schouders. Mimus kijkt sip toe, hij wil ook meedoen aan de modeshow! Als Blos even is afgeleid, wurmt Mimus zich razendsnel onder haar stola. "Oh nee, dit gaat helemaal mis", lacht Emma, want Mimus raakt meteen hopeloos verstrikt. Schaterend probeert Emma haar clownsvrienden te bevrijden.

De interactie met de clowns brengt Emma’s pittige karakter tot bloei. Marjolein lacht: "Als de clowns iets verkeerd doen, corrigeert ze hen meteen." Emma is opvallend wijs voor haar leeftijd. Ze hád al een flinke woordenschat, maar doordat ze in het ziekenhuis zoveel volwassenen om zich heen heeft, gaat die ontwikkeling nog sneller. "Het is daarom extra fijn dat ze met de clowns weer echt even kind kan zijn."

Emma heeft nu 69 chemokuren achter de rug, ze is honderden keren geprikt. Het gaat gelukkig wel een stuk beter met haar. De tweede fase van de behandeling is minder intensief dan het eerste half jaar, maar nog steeds is ze wekelijks in het ziekenhuis voor een chemokuur.

Emma’s ouders zetten uit dankbaarheid een actie op voor CliniClowns. "We hebben in ons dorp elk jaar een avond met stand-up comedy, Tonpraten. Daarmee hebben we dit jaar 550 euro opgehaald. Het was mooi om op deze manier iets terug te doen voor al die mooie momenten die de clowns ons hebben gegeven."

Laat kinderen zoals Emma stralen... steun CliniClowns!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Deense CliniClowns zorgen voor lichte momentjes

Niet alleen in Nederland brengen de CliniClowns afleiding en plezier. In Denemarken zorgen Hospitalsklovne voor lichte momentjes. Artistiek leider Ewan: “Als je de clowns en de kinderen samenbrengt, gebeurt er echt iets fantastisch.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?