×

'Quinten staat op met de CliniClowns en gaat ermee naar bed'

Met 34 weken zwangerschap werd Hillegonda ernstig ziek. Een zwangerschapsvergiftiging zorgde ervoor dat haar zoon Quinten te vroeg stopte met groeien. “We mogen blij zijn dat we er allebei nog zijn.”

Toen Hillegonda 34 weken zwanger was, had Quinten al een groeiachterstand van drie weken. Na zijn geboorte kreeg hij een reanimatie van zeven uur. Quinten was een klein mannetje van 38 centimeter. De eerste weken bracht hij dan ook in de couveuse door. “Je komt thuis met een klein baby’tje dat amper geluid maakt”, vertelt Hillegonda. “Je weet dat een baby geluid hoort te maken, maar dat deed hij gewoon niet. Helemaal niets. Ons gevoel zei: dit is anders.”

Stempeltjes

Hillegonda heeft een gen dat Quinten (14) ook heeft, alleen het is onduidelijk wat het is. De onderzoeken naar dit onbekende gen lopen nog. Elke vijf jaar gaan Quinten en zijn moeder door een screening om te kijken of er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van genetica. “De biologen en de kinderarts willen heel graag weten wat hij heeft. Ze vinden het interessant om het uit te zoeken, zodat ze ook iets over zijn toekomst kunnen voorspellen. Voor ons hoeft dat totaal niet. Hij heeft al het stempeltje verstandelijk beperkt, autisme, ADHD en tikjes van Gilles de la Tourette. Dan denk ik: moet daar nog een stempetje bij?” 

Ze weten precies hoe hij is

Na de peuterschool mocht Quinten doorstromen naar onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen, waar hij momenteel nog steeds naartoe gaat. “Quinten heeft constant begeleiding nodig omdat het anders uit de hand loopt”, vertelt Hillegonda. Gelukkig springt Quintens oudere broer Jeremy regelmatig bij voor de nodige ondersteuning. “Quinten maakt heel snel vrienden, maar het gaat altijd mis. Ze krijgen altijd ruzie. De verstandelijke kloof is gewoon veel te groot. De CliniClowns weten daarentegen precies hoe Quinten is en wat ze wel en niet kunnen doen.” Via de CliniClowns App kan hij altijd bij de clowns terecht.

Geef kinderen zoals Quinten een moment van afleiding en plezier

Fantasievolle gesprekken

“Quinten staat op met de clowns en gaat ermee naar bed. Zelfs in de auto gaan de clowns overal mee naartoe. Zo hebben we Tony al eens bellend meegenomen door de McDrive”, lacht Hillegonda. Met elke CliniClown heeft Quinten wel eigen spelletjes en een andere klik, maar Hup is verreweg zijn favoriet. “Mijn grote droom is om Hup eens in het echt te zien”, zegt Quinten vol trots. Daarbij delen ze dezelfde passie: handpoppen. Keer op keer weten ze hun gesprekken hiermee te vullen. 

Zelf neemt Quinten ook graag de touwtjes in handen en vindt hij het heerlijk om de clowns voor de gek te houden. “Hij is de grapjas van de familie. Zo ‘blaast’ hij de clowns weg of hij pakt een vliegenmepper omdat er zogenaamd een vlieg op iemand zijn neus zit. De clowns gaan hoe dan ook mee in zijn verhaal.” De bruggetjes tussen de gesprekken verbaast Hillegonda keer op keer. “De CliniClowns onthouden alles en bij het volgende videogesprek gaan ze er gewoon weer op in.” Hillegonda en haar man Marco genieten ook zichtbaar van het contact tussen hun zoon en de clowns. “Het is niet alleen voor de kinderen heel leuk, maar ook voor ons als ouders. Ik zie dat mijn kind ontzettend veel plezier heeft en dat vind ik fantastisch.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier