×

Tobias is gelukkig beter, maar de CliniClowns vergeet hij niet

Toen Tobias (7) afgelopen oktober weer naar het ziekenhuis moest, was het eerste wat hij zei: ‘Ik hoop dat de clowns ook weer komen.’ Voor moeder Rinske was het een hele opluchting. Haar zoon associeerde het ziekenhuis, na nare opnames, toch met de vrolijkheid van de CliniClowns.

“Zo’n clownsbezoekje is op zich een klein moment tijdens een opname, maar door deze reactie merkte ik pas echt wat een grote indruk de clowns op hem hebben gemaakt. De aanwezigheid van de clowns maakt echt verschil.” Tobias kampt met hypospadie, een aangeboren aandoening waardoor de urinebuis op een verkeerde plek uitmondt. Hij werd daar als baby al aan geopereerd, maar er ontstonden daarna fistels. Twee jaar geleden, hij was toen vijf, kreeg hij een hersteloperatie in het Sophia Kinderziekenhuis.

Op de dag dat zijn week bedrust voorbij was, beleefde hij er in de speelkamer meteen een bloedspannend avontuur met CliniClowns Ziep en Bes. Stationschef Super Tobias wist, onder de ogen van de verbijsterde clowns, op een haar na een verschrikkelijk ongeval op de modelspoorbaan te voorkomen. Het verhaal en de mooie foto’s van die ontmoeting werden destijds gebruikt in de campagne van CliniClowns, en vervolgens enthousiast gedeeld op social media.
 

Tobias is weer beter

Met Tobias gaat het inmiddels goed. Afgelopen oktober moest hij weer geopereerd worden omdat de hersteloperatie toch niet helemaal was gelukt, er was weer fistelvorming. “Dit keer is het allemaal heel goed geheeld, en zoals het er nu naar uitziet is hij er nu echt klaar mee. Hij hoeft pas over drie jaar weer op controle”, zegt Rinske. Ook tijdens die laatste ziekenhuisopname kwamen de clowns gelukkig langs. En weer was het supergezellig. “Tobias heeft het nog best vaak over de clowns. Hij heeft sowieso veel fantasie, als hij op zijn kamer speelt, worden er door hem hele verhaallijnen uitgewerkt. Voor hem is het geweldig als de clowns daarin meegaan.”
 

'Blij dat we konden bijdragen'

Rinske kijkt heel positief terug op de clownsbezoekjes. “Het is bijzonder dat in het ziekenhuis even zo’n heel andere wereld wordt gecreëerd. We zijn daarom blij dat we konden bijdragen aan de campagne. We zijn al jaren donateur van de CliniClowns, ik vind het een van de allerbeste goede doelen die we in Nederland hebben, zeker nu we de impact van hun spel met eigen ogen hebben gezien. Ik volg hen ook op Facebook en Instagram, mooi om al die blije koppies te zien. Zelfs doodzieke kinderen worden door het spel even uit die nare situatie weggehaald. En ook mensen met dementie beleven zoveel plezier met hen, de CliniClowns gaan zo respectvol met hen om en halen hen even uit hun isolement, dat is bijzonder om te zien.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!