×

De kracht van de CliniClown

CliniClowns geven de wereld van zieke en gehandicapte kinderen en mensen met dementie een totaal andere kleur; een beetje verbeelding doet wonderen!  

Onze clowns zijn betaalde professionals met een opleiding op het gebied van podiumkunsten en hebben ruime spelerservaring en een ontwikkeld clownspersonage.  Staat in het theater, circus of op straat de clown zelf in het middelpunt, voor een CliniClown staat degene met wie hij speelt centraal. Door verbeeldingskracht in te zetten, ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Van dierentuin en piratenschip tot andere plek waar degene met wie de clown speelt zich veilig voelt en zelf de touwtjes in handen heeft. 
 
Een clown is in staat om vaste patronen te doorbreken.  Zo ontstaan verrassende situaties die de fantasie en creativiteit prikkelen. Zieke kinderen zijn gewoon weer even kind. Gehandicapte kinderen vergeten even hun beperking. Onze CliniClowns zetten hun verbeeldingskracht ook in voor mensen met dementie in zorginstellingen. Zo maken ze écht weer even contact. Een beetje verbeelding doet wonderen.

'There are people who are very funny, but they don’t have the right set of skills to work in hospital.'
- Michael Christensen -

Maatwerk voor specialisten

Tijdens het spel zijn de clowns niet bezig met beperkingen en onmogelijkheden. Ze kijken naar wat er wél kan en waar iemand op dat moment behoefte aan heeft. Dat kan plezier zijn, maar ook andere emoties die opkomen. Denk aan verdriet, angst, pijn, het zich doodziek voelen, wantrouwen, woede. De clowns respecteren wat ze aangeboden krijgen en passen hun spel daarop aan. Ons werk is maatwerk.

Veilig gevoel

CliniClowns zijn te herkennen aan hun rode neus, het kleinste masker ter wereld. Het kostuum versterkt het personage, is uitnodigend en niet te extreem. Een veilig gevoel geven is een van onze belangrijkste uitgangspunten. Dat is ook de reden waarom we weinig schmink of make-up gebruiken.

Onze organisatie beschikt over een eigen methodiek. Hierin worden onder andere de uitgangspunten verwoord voor het spel van de CliniClowns en staat beschreven hoe we ons verhouden tot de instellingen, de relatie met het personeel, hygiëne, protocollen en de gedragscode.