Zorgen en angst wegnemen

Een vreemd bed, de stilte in het donker. De avond in het ziekenhuis kan voor kinderen angstig zijn. Als CliniClown Sok brengt Marja van Rijn deze winter bedtijdbezoeken. “Een fijn moment van afleiding, afgestemd op de sfeer die past bij het slapengaan.”

Zachtjes zwieren CliniClowns Sok en Pom over de kinderafdeling van ziekenhuis Rijnstate, ze hebben lichtslingers om en dragen lampjes die een sfeervol licht verspreiden door de dimverlichte gang. Ze neuriën zachtjes om de rust zo min mogelijk te verstoren. Alle kinderen zijn op hun kamer, ze hebben net gegeten en het is bijna tijd om te gaan slapen.

Aangepast spel

Marja vindt het bijzonder om op dit uur in het ziekenhuis te zijn: “Het is veel rustiger en stiller, de dynamiek van overdag is weg en er lopen weinig mensen over de gang.” De clowns kiezen bij deze nieuwe avondbezoekjes voor een iets rustiger, aangepast spel. “Wat bij de sfeer van avond en het naar bed gaan past. Je brengt iets wat de dag afsluit. Je weet dat de meeste kinderen veel hebben meegemaakt, dat voel je en dat neem je mee in je spel. Wij komen welterusten wensen met iets moois, leuks, of grappigs. Het is een moment van afleiding buiten alles om.”

Een lange dag

Het aftasten begint bij de deur. “Meestal kijken we eerst even voorzichtig door een kiertje. Ziet ze je? Kan het?” Émiely is een paar dagen ter observatie opgenomen. De clowns kloppen zachtjes, mogen ze binnenkomen? De peuter heeft een lange dag achter de rug, vol onderzoeken. Haar moeder Sylvana is al een tijd bezig om haar in bed te krijgen.

Émiely kijkt verwonderd op naar het bezoek, nog veilig tegen haar moeder aangedrukt. Speciaal voor deze welterusten-momenten maakte het clownsduo een mooi tweestemmig slaapliedje. Ze kunnen het nummer op allerlei manieren zingen, zachtjes en lief, of juist swingend. Afgestemd op de leeftijd en het temperament van elke kind. Bij Émiely kiezen de clowns een zoete versie, om rust in het spel te brengen. Goedenacht Émiely, mooie dromen..

Nagenieten

Marja geniet na op de gang. “Het is heel divers wat we achterlaten bij zo’n avondbezoek. We gaan weg met een gevoel van ‘yes, dat was mooi’. Het was mooi om vanavond bij Émiely te spelen. Het was rustig en lief.”

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.