×

‘Als ze zo’n plezier heeft, merk je niet dat Belle ziek is'

Zware chemo’s. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Leukemie zette het leven van Belle (7) op zijn kop. Maar met de CliniClowns aan haar bed vergat ze haar angsten. “Ze hebben voor altijd een plekje in haar hart.”

Het begon allemaal met een bultje in Belles lies. Haar moeder Sietske zit zelf in de verpleging en wist dat het geen liesbreuk kon zijn. “Ergens voelde ik al: foute boel.” De huisarts hield vol dat het slechts ging om een opgezette lymfeklier. Ook toen Belle na een paar weken terugkeerde op het spreekuur met een ei op haar bovenbeen, moesten haar ouders zich geen zorgen maken: het gaat over. “Na enkele weken stond ik erop dat er actie werd ondernomen. Het voelde niet goed.”

Het ziekenhuis in Zutphen stuurde het gezin meteen door naar het Radboud UMC in Nijmegen. Leukemie, luidde daar op 8 december 2017 de diagnose. Het zat in het beenmerg. Het begin van een loodzwaar en jarenlang traject. “Maar Belle was zo positief dat we zelf ook positief bleven”, zegt Sietske. “Ik bewonder haar kracht enorm.”

Chemie

​Voor chemo’s moest Belle wekelijks, soms wel vier keer per week, naar het Radboud. Daar leerde ze de CliniClowns kennen. Vanaf dag één was ze weg van ze, vertelt Sietske: “Belle heeft veel fantasie. Het liefst loopt ze de hele dag in een prinsessenjurk. Daarom pasten de clowns zo goed bij haar. Zodra Tip en Pom binnenkwamen, veranderde de sfeer. Het voelde soms echt magisch, ze hadden zo’n chemie samen!”

Beste vrienden

Belle bedacht samen met de CliniClowns de gekste dingen. Toen ze steeds veel trek had, werd haar kamer de McDonald's. Het nachtkastje was opeens een restauranttafeltje. Een andere dag gingen ze samen een belangrijke brief posten. Ze fietsten zo hard dat ze in de bergen eindigden. Belle lakte Poms nagels met een neonstift en Pom verdwaalde in de kledingkast. Sietske lacht: “Pom brak die hele kast van binnen zowat af, Belle lag helemaal dubbel. Tip probeerde haar eruit te trekken, maar Pom zat vast achter een stang. De chaos was compleet. Toen mijn meisje zo’n plezier had, merkte je niet dat ze ziek was.​”

Belle met CliniClowns Pom en Tip in het ziekenhuis

Op dit moment gaat het goed met Belle, ze is schoon. “Belle had vooral in de heftigste periode tijdens haar behandeling veel steun aan de CliniClowns. De warmste band bouwde ze op met Tip en Pom. Zij hebben voor altijd een plekje in haar hart. Maar stiekem ook in dat van ons als ouders!”