De ziekenhuiskamer van Leanne wordt opeens een onderwaterwereld

Leanne mag door een longontsteking haar ziekenhuiskamer niet af vanwege besmettingsgevaar. Samen met CliniClowns Jop en Kers en haar ouders duikt ze toch even zingend en wel de diepzee in.

Leuke onderbreking

“Daar zijn we dan”, zegt clown Jop. “We vinden zingen heel leuk. Mogen we even?”, vraagt haar clownsvriendin Kers. De twee staan aan het bed van Leanne (5 jaar). Het meisje is, niet voor de eerste keer, met een longontsteking opgenomen in het Haarlemse Spaarne Gasthuis. Ze had het erg benauwd, kreeg hoge koorts en was daardoor echt flink ziek, vertelt ze. Gelukkig is ze inmiddels wat opgeknapt. Ze zit nu met haar ouders op bed. Ze oogt nog pips, maar de aanblik van de clowns tovert meteen een grote glimlach op haar gezicht. Na al die dagen in bed is ze duidelijk in voor wat afleiding. Haar ouders zijn ook blij dat Jop en Kers binnen komen. “Leanne zag ze net al op de gang lopen, dus ze vroeg al steeds waar ze nou bleven”, zegt haar moeder. “Dit geeft even een leuke onderbreking en een glimlach.”

Bubbelen

Jop en Kers voelen haarfijn aan dat ze meer dan welkom zijn. Dat treft, ze zijn in een zangerige bui, vertellen ze Leanne. Als bewijs barsten ze meteen los in een heerlijk onzin-lied: “Wij zijn dol op zingen. We praten nooit gewoon, we zingen de hele dag.”

Leanne is ook dol op muziek, vertelt ze. Dan moet ze maar meezingen, vinden de clowns. En haar ouders ook. Als opwarmertje blazen ze allemaal met hun lippen, alsof ze onder water bubbels blazen. Daarbij maken ze de gekste geluiden. Leanne ligt meteen in een deuk. “We gaan dieper onder water”, joelt Kers. “Kom op, bubbelen met z’n allen!” De hele familie bubbelt al schaterlachend mee. Jop en Kers proberen het nu met varkensgeluiden, de familie volgt meteen. “Wacht, ik doe er meteen een muziekje bij”, zegt Jop. Ze speelt het refrein op haar accordeon. Met z’n allen zingen ze Jop’s onzinliedje: ‘Ik zing de hele dag met jou’, galmt het vrolijk door de ziekenhuisgang.

Wil jij ook dat kinderen zoals Leanne even hun zorgen vergeten?

“Dan is het mooi dat Leanne dankzij de clowns even op een hele leuke plek is.”

Spanning verdwijnt

“En nu weer bubbelen!”, roept Kers. Met z’n allen duiken ze weer onder water. “Pas op, een dolfijn”, waarschuwt Kers de familie. Samen zwenken ze zingend om het dier heen. Met een heerlijke uithaal wordt het lied beëindigd. “Dit zullen we nog vaak zingen”, grinnikt Leanne’s vader Jelle na. “Je wereldje wordt op deze kamer snel klein”, zegt moeder Wendy. “Dan is het mooi dat Leanne dankzij de clowns even op een hele leuke plek is.”

Joscha, alias CliniClown Jop, lacht. “Het is leuk dat ouders niet alleen vrolijk zijn omdat ze zien dat hun kind blij is, maar dat ze zelf ook genieten. Als een kind door heeft dat een ouder echt pret heeft, geeft dat ontspanning bij het kind. De ouders moesten even een drempel over, maar daarna voelde je de spanning verdwijnen.”

Laat kinderen zoals Leanne even hun zorgen vergeten.