×

'We moesten Yara in de houdgreep nemen’

Trouwen met mama én een vrolijk weerzien met CliniClowns Fido en Silly. Yara (5) beleefde na haar traumatische ziekteperiode een droomdag.

Direct na haar diagnose – een kwaadaardige hersentumor – moest Yara met spoed naar het Utrechtse Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Haar ouders hadden begin 2019 al langer in de gaten dat er iets mis was met hun altijd zo levenslustige, vrolijke meisje. Ze was prikkelbaar, huilerig, niet meer van de bank te branden. En toen kwam er ook nog die verschrikkelijke hoofdpijn bij.

Springen

De behandelperiode – bijna een jaar – werd een nachtmerrie. Yara kwam halfzijdig verlamd en scheel uit de zeven uur durende operatie. Haar medicatie veroorzaakte stemmingswisselingen, Yara was extreem angstig. “Als de artsen binnenkwamen, verstopte ze zich onder haar knuffels. We moesten haar in een houdgreep nemen als ze de slangetjes eruit wilde trekken”, vertelt moeder Monique, zelf verpleegkundige. Protonenbestralingen, zware chemo’s, terugkerende infecties: Yara bleef niets bespaard.
Gelukkig gaat het inmiddels stukken beter. De laatste scan was goed, Yara loopt zelfstandig en kan weer rennen en gewoon kind zijn. Wel heeft ze hersenschade opgelopen. “Er is een Yara voor en een Yara na de operatie.”

Yara kijkt met bewondering naar CliniClowns Fido en Silly

Marcheren

Monique koestert de schaarse fijne herinneringen, bijvoorbeeld die aan CliniClowns Fido en Silly. “Yara bloeide op als ze kwamen. Door de clowns ontdekte ze dat er in het ziekenhuis ook leuke dingen waren.” “We hadden echt een onwijze klik”, beaamt Marieke (clown Silly). “Haar schaterlach raakte ons recht in het hart.”
Hun slapstickachtige spelritueel was helemaal Yara’s ding. Yara dirigeerde, de clowns marcheerden op haar aanwijzingen door de gang. Haar ‘STOP!’ zorgde geheid voor doldwaze botsingen. Lody (Fido): “Yara had dan de grootste lol. Ze was erg zwak, maar over ons had ze de regie. Dat gaf haar kracht.”

Wensdag

Toen Stichting Make-A-Wish Fido en Silly uitnodigde op Yara’s wensdag, stemden ze uiteraard graag toe. Wensvervuller Olga was door zorgprofessionals ingeschakeld om Yara een droomdag te bezorgen. Wat Yara het allerliefst wilde? Trouwen met mama natuurlijk! In een kattencafé. “Omdat ze snel overprikkeld is, hielden we dit klein”, vertelt Olga. “De komst van Fido en Silly was eigenlijk het mooiste deel van de dag. Yara was vermoeid, maar toen ze hen ontdekte, straalde ze.”
Ter voorbereiding stuurden de clowns Yara een filmpje waarin ze hun komst aankondigden. Eenmaal weer samen, was het meteen als vanouds. Lody: “Ze stuurde ons weer in marstempo alle kanten op. Botsen, struikelen, als vanzelf ontstond ons vertrouwde spel uit de ziekenhuisgang, dat ze zelfs thuis naspeelde.”

Yara heeft veel plezier met de clowns.

Vertrouwen

Moeder Monique genoot intens mee. “Aan alles zag je dat Yara zich prettig en veilig voelt bij de clowns. Dat zij de controle houdt, is voor haar belangrijk. In het ziekenhuis namen de clowns zo echt een stukje van haar angst weg. Ze voelde zich er onveilig, maar Silly en Fido deden precies wat ze op dat moment nodig had. Ze lieten zich sturen, gingen in op wat ze zei en gaven haar vertrouwen.”

Olga van Make-A-Wish was ook verrast door de kracht van het clownsspel. “Voor onze stichting heeft het wellicht een meerwaarde om hen in te zetten bij kinderen die getraumatiseerd zijn door ziekenhuisbehandelingen. De CliniClowns brengen zoveel ontspanning, het werkte geweldig.” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?