Vrijwilligerswerk bij CliniClowns geeft Lotte frisse energie

Als kind maakte Lotte van der Zee (30) een werkstuk over CliniClowns. Nu is ze vrijwilliger in het webcareteam. “Ik wil echt connectie maken.”

Lotte heeft een drukke baan. “Als manager bij IKEA ben ik eindverantwoordelijk voor de lay-out, inspiratie en communicatie van de winkel.” Ze vindt haar werk leuk en inspirerend, heeft fijne collega’s. Maar een paar jaar geleden knaagde er iets. “Ik volgde een training waaruit bleek dat ik niet snel tevreden ben. Ik was continu op zoek naar meer en beter en genoot niet van behaalde successen. Tijdens die cursus leerde ik hoeveel energie dat kost en hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn voor wat je wél hebt, of hebt bereikt.”

Zo persoonlijk mogelijk

Lotte besloot dat ze iets voor anderen wilde betekenen. “In plaats van alleen voor mezelf te leven.” Ze herinnerde zich het werkstuk over CliniClowns dat ze op de middelbare school maakte. “Bij IKEA worden cartridges ingezameld voor CliniClowns, ik liep langs die inzamelbox en besloot een kijkje te nemen op de website. Wat ik daar las over de waardes van de organisatie, kwam erg overeen met wat ik zelf belangrijk vind.” Ze schreef een brief en een maand later kon ze aan de slag als vrijwilliger.
 
Om de zondag monitort ze sinds anderhalf jaar de berichten op social media van CliniClowns. Ze reageert op de tientallen berichten die dagelijks binnenkomen via Twitter, Facebook, Instagram, Whatsapp en LinkedIn. “Ik probeer altijd zo persoonlijk mogelijk te reageren, bijvoorbeeld door een vraag te stellen. Ik wil echt connectie maken met de mensen die CliniClowns steunen, mooi en bijzonder vinden, of hun ervaringen delen.” Haar vrijwilligerswerk heeft haar geholpen om tevreden te zijn met wat ze heeft, vindt Lotte. “Ik haal er frisse energie uit. Realiseer me nu veel meer dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is en maak ik mij minder druk om onbenullige dingen; pluk de dag!”

Mooi en bijzonder

Een filmpje waar veel reacties op kwamen, was dat van Evy, een meisje met leukemie, dat via de CliniClowns App contact had met clown Silly. “Hoe lief dat meisje lachte, je zag dat ze alles om zich heen vergat. Iedereen vond het mooi en bijzonder. Op zo’n moment denk ik: wat fijn dat de CliniClowns er zijn, wat heerlijk dat Evy kan schaterlachen. Ik vind het werk van de clowns inspirerend. Hoe het spel bij ieder kind anders is, precies op maat, zo inventief. Dat zag je goed bij Evy. Hoe simpel het ook lijkt, haar lach is zo ontzettend veel waard en dat raakte me.”

Lotte is blij met de begeleiding die ze krijgt. “Pas hadden we een zoom-meeting over de visie van CliniClowns, het is fijn om op die manier betrokken te worden. We doen het echt samen.” Het vrijwilligerswerk gaat haar inmiddels goed af. “In het begin moest ik nog wel zoeken naar woorden, nu gaat dat makkelijker. Je krijgt er zo veel voor terug. Ik ben dankbaar en trots dat ik dit mag doen.”

Word jij ook vrijwilliger van CliniClowns?