×

‘De clowns voelen het zo goed aan’

De kinderen van Peuterdagcentrum Amerpoort hebben dolle pret met CliniClowns Waldo en Miep. Een meisje houdt zich wat afzijdig. Totdat de clowns haar op een andere manier benaderen en ze even helemaal opbloeit. 

Miep en Waldo lopen met een kist vol attributen de gymzaal van Peuterdagcentrum Amerpoort in. Al snel ontstaat een spel met een groot wit laken waarmee de clowns eerst elkaar en dan de kinderen proberen te vangen. De kinderen van groep Mikado hebben dolle pret. Een meisje houdt zich wat afzijdig. Ze doet haar eigen ding op de glijbaan en zoekt de clowns niet op.

Clown Miep ziet het vanuit haar ooghoek. Met het laken loopt Miep rustig haar kant op. Groepsleidster Lobke Klomp pakt de andere kant van het laken, samen laten ze het omhoogvliegen, boven het meisje. Het meisje kijkt verwonderd op, wat is dat boven haar hoofd? Zachtjes dwarrelt de doek omlaag. Ze lacht. En daar gaat het laken weer de lucht in. Het meisje kijkt naar de clown, naar Lobke en weer naar het laken. Ze gaat er helemaal in op. Haar hoofd achterover, een grote grijns op haar gezicht. 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Aansluiten bij leefwereld

In het peuterdagcentrum komen kinderen met een ontwikkelingsachterstand en autisme, vertelt Lobke. “Soms zijn ze nog niet gediagnostiseerd, maar komen ze wel al bij ons om te kijken hoe we het beste bij hun leefwereld kunnen aansluiten.” Het meisje op de glijbaan heeft de kenmerken van een ontwikkelingsachterstand. “Ze is rustig, een beetje verlegen en zal niet, zoals de andere kinderen in de gymzaal, contact zoeken met de clowns als ze binnenkomen.”  

Aan de andere kant van de gymzaal speelt CliniClown Waldo een kietelspel met een kindje. De peuter schatert, krijgt er geen genoeg van. “Zo’n spelletje kun je met dit meisje niet doen”, vertelt Lobke. “Maar je wilt haar toch bij het spel betrekken. Het is zo goed van de clowns dat ze dan een manier bedenken om dat voor elkaar te krijgen. Ze zien dat ze zich afzijdig houdt en benaderen haar op een rustige manier. Dat voelen ze zo goed aan.” 

Aftasten

De CliniClowns komen regelmatig bij dit peuterdagcentrum. “Als ze binnenkomen, zijn ze meestal eerst druk met elkaar. Ze lopen nooit meteen op de kinderen af. Je ziet de kindjes dan nieuwsgierig worden. Wat zijn ze aan het doen? Wat hebben ze bij zich? Zo hebben de kinderen altijd de kans om het even aan te kijken en de situatie rustig af te tasten.” 

Zij en haar collega’s pikken er ook veel van op, vertelt Lobke. “We hebben best een gestructureerd dagprogramma, soms vergeet je wat je allemaal nog in kunt zetten. Dat intuïtieve en speelse, de humor. Wat de clowns doen is een kunst.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier