Overdag feest, ’s avonds rust

Kinderverpleegkundige Mirjam Wicherink ziet op 'haar' kinderafdeling van dichtbij het effect van de CliniClowns. “Ze maken echt verschil. Een bezoek is onmisbaar voor zieke kinderen.”

Mirjam ziet dat veel kinderen het met name in de avond moeilijk hebben in het ziekenhuis. “De omgeving is anders, het bed is anders. Ze hebben pijn en zijn soms bang. Bij sommige kinderen duurt het daarom lang voordat ze in slaap vallen. En als ze dan eenmaal slapen, worden ze vaak nog wakker gemaakt voor medicatie of om verneveld te worden. Het is veel onrustiger dan thuis.” Een bedtijdbezoek van CliniClowns Sok en Pom kan helpen om deze onrust wat weg te nemen. “Zodat ze met een lach op het gezicht, meer ontspannen, kunnen gaan slapen.” 

Laat zieke kinderen hun angst en zorgen vergeten

Een glimlach breekt door

Mirjam kijkt mee als Pom en Sok bij Maris (11) langsgaan. Maris is ter observatie opgenomen met koorts, aanhoudende buikpijn en pijn in haar benen. Later zal blijken dat ze systemische reuma heeft, maar op dit moment denkt de arts aan de ziekte van Crohn. Daarom staan er de volgende dag vervelende onderzoeken op het programma. Maris heeft al een lange dag achter de rug en is niet happy. Ze is niet direct enthousiast als Sok en Pom in haar deuropening verschijnen. Maar als het tweetal verstrikt raakt in een ‘koninklijke begroeting’ met een gele shawl in de hoofdrol, breekt er toch een glimlach door op haar gezicht.
 
Mirjam ziet het gebeuren: “Maris ontspande zichtbaar. Ik hoop dat ze nu rustiger kan gaan slapen.” Ook voor ouders die bij hun kinderen in het ziekenhuis zijn, is zo’n moment fijn, weet ze. “Ook zij zijn even in een andere wereld en kunnen hun zorgen loslaten en genieten van hun blije, ontspannen kind.”

Onmisbaar

Mirjam is ervan overtuigd: “Een clownsbezoek is voor zieke kinderen onmisbaar. Ik werk hier al zo lang en zie dat de CliniClowns echt verschil maken. Het geeft zoveel afleiding, ze bezorgen kinderen een glimlach die nog lang doorwerkt.”

Laat zieke kinderen hun angst en zorgen vergeten