×

Overdag feest, ’s avonds rust

Voor kinderverpleegkundige Mirjam Wicherink zijn CliniClowns Sok en Pom oude bekenden. Dat het tweetal nu ook in de avond langskomt om zieke kinderen een fijn welterusten-moment te geven, vindt ze bijzonder.

Mirjam ziet dat veel kinderen het met name in de avond moeilijk hebben in het ziekenhuis. “De omgeving is anders, het bed is anders. Ze hebben pijn en zijn soms bang. Bij sommige kinderen duurt het daarom lang voordat ze in slaap vallen. En als ze dan eenmaal slapen, worden ze vaak nog wakker gemaakt voor medicatie of om verneveld te worden. Het is veel onrustiger dan thuis.” Een bedtijdbezoek van CliniClowns Sok en Pom kan helpen om deze onrust wat weg te nemen. “Zodat ze met een lach op het gezicht, meer ontspannen, kunnen gaan slapen.” 

Geef meer zieke kinderen een zorgeloze nacht.

Een glimlach breekt door

Mirjam kijkt mee als Pom en Sok bij Maris (11) langsgaan. Maris is ter observatie opgenomen met koorts, aanhoudende buikpijn en pijn in haar benen. Later zal blijken dat ze systemische reuma heeft, maar op dit moment denkt de arts aan de ziekte van Crohn. Daarom staan er de volgende dag vervelende onderzoeken op het programma. Maris heeft al een lange dag achter de rug en is niet happy. Ze is niet direct enthousiast als Sok en Pom in haar deuropening verschijnen. Maar als het tweetal verstrikt raakt in een ‘koninklijke begroeting’ met een gele shawl in de hoofdrol, breekt er toch een glimlach door op haar gezicht.
 
Mirjam ziet het gebeuren: “Maris ontspande zichtbaar. Ik hoop dat ze nu rustiger kan gaan slapen.” Ook voor ouders die bij hun kinderen in het ziekenhuis zijn, is zo’n moment fijn, weet ze. “Ook zij zijn even in een andere wereld en kunnen hun zorgen loslaten en genieten van hun blije, ontspannen kind.”

Een stralende Maris

Onmisbaar

Mirjam is ervan overtuigd: “Een clownsbezoek is voor zieke kinderen onmisbaar. Ik werk hier al zo lang, en zie dat de CliniClowns écht verschil maken. Het geeft zoveel afleiding, ze bezorgen kinderen een glimlach die nog lang doorwerkt.”

Rustig de nacht in

Ook afdelingshoofd Sigrid Bouma ziet de meerwaarde van het bedtijdbezoek. “Overdag krijgen kinderen veel indrukken te verwerken. Onderzoeken, een operatie, dokters die langskomen. De clowns brengen ontspanning. Met een bedtijdbezoek zorgen ze dat de dag fijn wordt afgesloten. Ze lacht: “Ik ben gewend dat de CliniClowns er overdag een groot feest van maken. Het is mooi dat ze in de avond juist rust creëren.”

Wil je weten wat een bedtijdbezoek voor Maris betekent?
Lees haar verhaal hier

Voor 15 euro geef je een bedtijdbezoek. Hoeveel kinderen geef jij een zorgeloze nacht?