×

Prikje halen zonder stress

De Kinderkliniek Almere wil ziekenhuisbezoek voor kinderen zo aangenaam mogelijk maken. Daarom zijn de CliniClowns vaak bij behandelingen. ‘We zouden ze hier niet meer willen missen.’

“Let maar op haar, clown Clara leidt je wel af.” Kinderverpleegkundige Anita knipoogt lief naar haar patiëntje in de behandelkamer. Vanwege bloedonderzoek moet Zoë (8) drie keer geprikt worden, heeft Anita net rustig uitgelegd. Via een infuus wordt een hormoon ingespoten om te testen hoe haar lichaam reageert. Zoë staart strak naar CliniClown Clara, die mooie belletjes blaast. Het meisje mag meeblazen. Ze blaast enorme bellen. “Je bent echt een talentje”, giechelt Clara. “Kijk, de jouwe blijft liggen!” Inderdaad, bovenop het hoofd van Anita ligt Zoë’s bel. Anita lacht: “Ben je weer bezig, Clara?” Anita’s collega Nicolette geeft Clara een speelse pets op haar billen. “Zij is zó ondeugend!”, verzucht ze tegen haar patiëntje, dat zichtbaar ontspant.

Sfeer

In De Kinderkliniek Almere vind je CliniClowns in de wacht – én behandelkamers. Alles is erop gericht een ziekenhuisbezoek voor kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Hier geen witte jassen, de kinderverpleegkundigen lopen in fleurig roze. De CliniClowns dragen ook een steentje bij aan de goede sfeer, vindt Anita. Zij beschouwt ze als onderdeel van het team. De clownsbezoeken worden zelfs in behandelplannen opgenomen. “We zouden ze niet willen missen”, zegt Anita.
 
Het begon hier eind 2011 als een pilot: zouden CliniClowns bij behandelingen toegevoegde waarde kunnen bieden? “Wij zagen meteen gunstige resultaten”, vertelt Anita. “De clowns zorgen dat de kinderen ontspannen en hun focus verleggen, zodat ik rustig mijn werk kan doen.” In Almere zijn de clowns 3 ochtenden in de week aanwezig bij behandelingen als prikken, het aanbrengen van sondes, het geven van een klysma's en testen op allergieën. Ze nemen de kinderen mee in hun spel, zonder behandelingen te verstoren. Dat vereist een optimale samenwerking. “We zijn ook echt op elkaar ingespeeld”, zegt Anita. De clowns worden door haar zelfs ‘ingezet’ als kinderen bijvoorbeeld hun medicinale drankje niet willen nemen.

Voelsprieten

Clown Clara (Margreet Derks) heeft het er druk mee. ‘Het kan hier nog wel eens hectisch zijn. Mijn voelsprieten staan voortdurend uit. Waar zitten de kinderen? Hoe is de stemming? Waar hebben ze behoefte aan?’
 
Als Clara de behandelkamer van Zoë uitloopt, wordt ze geroepen omdat kleine Evy moet ‘blazen’ voor de waterstof-ademtest. Het meisje wordt onderzocht op lactose-intolerantie. Clara en Evy hebben in de speelkamer al kennisgemaakt, het klikte. “Het eerste moment van contact is bepalend voor het verdere verloop van de ochtend”, vertelt Clara. “Dat moet zorgvuldig gebeuren, en los staan van de behandeling. Als de basis bij de kennismaking is gelegd, kan ik tijdens de behandeling het contact verder uitbouwen. Omdat we elkaar al in een andere setting hebben gezien, gaat dat meestal heel organisch.”

Uniek

Meteen is te zien dat die aanpak werkt: als Clara binnenkomt reageert Evy opgetogen. Haar aanwezigheid voelt duidelijk vertrouwd. Het blazen, onder toeziend oog van de verpleegkundige, wordt een vrolijk spel. Evy’s moeder glundert: “Zo wordt iets vervelends opeens iets heel leuks.”
Clara heeft nu heel even pauze. Ze vindt de soepele samenwerking in dit ziekenhuis uniek.  “Het personeel laat me echt voelen dat ik erbij hoor.” Anita vult aan: “We zien zeker een meerwaarde in de samenwerking met de CliniClowns.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!