Cartridges inzamelen voor een moment van plezier

De gemeente Utrechtse Heuvelrug zamelt lege inktcartridges en oude mobieltjes in voor CliniClowns. Recyclen én een goed doel steunen. “Daar wordt toch iedereen blij van?”

Hoe lang de inzamelboxen van CliniClowns al in zijn milieustraat staan? Beheerder Rien van Beugen heeft geen idee. “Ik weet niet beter, minstens tien jaar, zo niet langer.” De opbrengst is hoog, dat weet hij wel. “Om de paar weken heb ik vier boxen vol cartridges en telefoontjes. Mensen weten dat ze die spullen hier kwijt kunnen, dus als ze een ritje naar de milieustraat maken nemen ze het mee.”  

Rien heeft zijn kantoor in de barak waar klein afval wordt gesorteerd. “Als mensen iets bij me inleveren zeg ik er altijd bij dat het voor CliniClowns is.” Hij lacht: “En het eerste wat ze dan altijd zeggen: Dat is echt een goed doel! Iedereen vindt het mooi dat die spullen worden gerecycled, als er een goed doel aan vastzit vinden ze het nog mooier.” 

Dat ene moment van plezier

Rien heeft geen persoonlijke ervaring met CliniClowns, maar hij weet wel hoe belangrijk het is dat zieke kinderen plezier hebben. In 1990 verloor hij zijn 6-jarige zoontje aan een hartafwijking. “Hij lag op een afdeling met ernstig zieke kinderen, van de tien kwamen er negen te overlijden. Op een dag was er een feestje omdat de afdeling een jaar open was. De kinderen kregen ballonnen en limonade en er was muziek. Ik vergeet het nooit: ‘Mooi was de tijd’ van Corry Konings. Mijn mannetje was ernstig ziek maar zijn handjes gingen omhoog en hij zong mee. Dat ene moment van plezier zal ik nooit vergeten. Dát gevoel brengen de CliniClowns ook, en daar doe ik dit voor.” 

Sociale winst

Marietje van Eeghen is beleidsmedewerker afval bij de gemeente. De inzamelbox voor CliniClowns past volgens haar naadloos in het streven van de gemeente naar een verantwoorde afvalverwerking. “We willen goed zijn voor het milieu door zo veel mogelijk te recyclen en we proberen waar het kan sociale winst te pakken. De cartidges en mobieltjes worden op deze manier perfect gerecycled en de opbrengst wordt ingezet voor zoiets leuks als CliniClowns, daar wordt toch iedereen blij van?”  

Volgens Rien is het makkelijk te regelen. “Ik bel als ik drie à vier boxen vol heb. Meestal komen ze het de volgende dag al ophalen en dan brengen ze meteen nieuwe lege dozen mee. Het kost totaal geen moeite.”

Wil je meer weten over inzamelpunten of zelf een inzamelpunt openen voor CliniClowns? Lees meer.

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?