×

Een dolle boel met de CliniClowns in het Radboudumc

Sacha van der Put, pedagogisch medewerker in het Radboudumc, ziet dat zieke kinderen tijdens nierdyalises energie krijgen van de clownsbezoekjes. “Toen de clowns hier net speelden, dacht ik weleens; worden kinderen het niet zat? Maar nu zie ik dat de kinderen er iedere week naar uitkijken.”

Als pedagogisch medewerker bewaakt Sacha het kindvriendelijke klimaat op de nierdialyse voor kinderen. Ze bouwt een band op met de kinderen die vaak op de afdeling zijn. Ze geeft hen de aandacht die ze verdienen. Sacha: “Door rust uit te stralen en vertrouwen te delen, hoop ik een fijne sfeer te creëren voor de kinderen.”

CliniClowns spelen in het hele Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en vormen een welkome afleiding tijdens nierdialyses voor kinderen. “Het voelt heel erg vertrouwd als de clowns er zijn”, vertelt de pedagogisch medewerker. “De clowns zien kinderen vaak regelmatig, waardoor ze een verhaal opbouwen met een patiënt. Ze zorgen dat het kind echt even kind mag zijn.”

Water spuiten

Elke week spreekt Sacha voorafgaand aan de bezoeken de CliniClowns. Zo kunnen ze afstemmen welke kant het spel op kan gaan. “Ik praat de clowns altijd even bij. Als er bepaalde dingen spelen bij een kind, is het mooi als zij daar iets mee kunnen doen.” Dat kan het vieren van de verjaardag van een patiënt zijn, maar ook als het kind ergens bang voor is, kunnen de CliniClowns dit meenemen. Sacha: “Zoals een kind dat bang is voor spuiten: de clowns kunnen hier een andere draai aan geven door het kind water te laten spuiten.” Soms zorgt dat wel voor een kliederboel op de afdeling, maar dat is geen probleem. “Dan wordt het maar een rommeltje. Het is juist goed voor deze kinderen om iets te doen wat eigenlijk niet mag.”

Dolle boel

Het doel van de CliniClowns is om het kind even weg te halen uit de ziekenhuiswereld. Sacha motiveert de clowns én de kinderen dan ook om lekker ondeugend te zijn. “Kinderen moeten hier altijd maar braaf zijn en hun best doen. Met de CliniClowns mogen ze er een dolle boel van maken. Ze kunnen echt even over alle grenzen heen.”
 
De kinderen kijken elke week weer uit naar de bezoekjes van de clowns. Sommigen bereiden zich zelfs een beetje voor op het clownsbezoek. “Soms neemt een kind iets mee van huis, iets waarmee ze kunnen spelen met de CliniClowns. Daaraan merk je dat kinderen echt bezig zijn met het clownsbezoek.” Ze besluit: “Met de CliniClowns mag echt even alles. Ze zijn hier heel erg welkom.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?