×

‘Even lachen in een tijd waarin er weinig te lachen valt’

CliniClowns Foleo en Pantalon voeren op grote hoogte een bonte variétéshow op voor de bewoners van zorgcentrum De Luwte in Amstelveen. “Een moment van ontspanning, ook voor de zorg.”

Vanuit een vrolijk versierde hoogwerkersbak gaan Foleo en Pantalon los voor de bewoners van zorgcentrum De Luwte in Amstelveen. De clowns jongleren, dansen en zingen, buikspreekpop Bonito drukt zijn maffe verfrommelde gezicht tegen het raam en probeert bellen te blazen. Als de clowns de romantische klassieker 'You are my sunshine' inzetten, sturen twee vrouwen handkusjes naar buiten, de clowns antwoorden met vrolijke luchtzoenen.

Tegen het raam geplakt

Zorgmedewerker Marjorie Lammers regelde de hoogwerker zodat de familie van bewoners op bezoek kan komen. “De enige optie om nog een beetje dichtbij te komen.” Ze belde meteen CliniClowns om de bewoners een extraatje te geven. Zo spelen de clowns op deze zonnige ochtend voor vier huiskamers en zorgen ze voor vermaak voor mensen met dementie.
Een man zit binnen bijna met zijn neus tegen het raam geplakt, hij gaat op in het schouwspel aan de andere kant. De woonkamer lijkt voor hem even niet meer te bestaan. “Hee hij heeft te veel gedronken”, roept een vrouw. Ze wijst lachend naar de rode neus van Foleo. Marjorie vindt het prachtig om te zien. Ze lacht: “Je hebt ook mensen die gewoon hun broodje blijven eten terwijl er buiten van alles gebeurt, maar de meeste mensen zijn gebiologeerd door de clowns. Je ziet ze genieten.”

Verdrietige momenten

Het clownsbezoek op afstand is niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de zorgmedewerkers een welkome afleiding, zegt Marjorie. “Anderhalve meter afstand houden in de ouderenzorg is lastig. Leg maar eens uit aan een vrouw met dementie dat ze niet op bezoek mag in een andere huiskamer. Sommige mensen vragen steeds opnieuw waarom hun partner niet mag komen. Er zijn veel verdrietige momenten. Zo’n clownsbezoek is een ontspanningsmoment, ook voor de zorg. Iedereen stopt een moment met werken. Even lachen in een tijd dat er weinig te lachen valt.”

Natuurlijk is een optreden voor het raam anders dan een normaal clownsbezoek, waarbij meer een op een contact is met de bewoners. Marjorie: “Maar dit is gewoon goed in deze situatie. Je ziet dat de clowns ondanks de andere vorm, wel degelijk waardevol contact maken met de bewoners.”

Help je mee zodat we nog meer mensen met dementie afleiding en plezier kunnen brengen?