×

‘Ze weten de kinderen uit hun eigen wereldje te halen’

De CliniClowns kunnen vanwege corona nog niet binnen spelen bij KDC De Zevenster. Geen nood, in de binnentuin maken clowns Jop en Pien hun eigen theatertje en zetten daar de boel op stelten.  

“Rrrrr”, zegt een jongetje. CliniClowns Jop en Pien pikken het op. “Rrrrr”, antwoorden ze. De houding van het jongetje verandert, hij tilt zijn schouders op, zijn ogen worden groot en hij houdt zijn hoofd scheef. Even is het stil en dan weer: “Rrrrr”. Heen en weer gaat het geluidje, als een bal die wordt overgespeeld.  

Het jongetje is een van de vaste bezoekers van KDV De Zevenster in Hoofddorp. Hier komen kinderen van 2 tot 18 jaar met verschillende beperkingen, vertelt groepsbegeleidster Suzan. “We hebben kinderen met autisme, ernstige meervoudige beperkingen of een ontwikkelingsachterstand.” Elk jaar komen de CliniClowns langs voor een bezoek aan alle groepen. Vanwege corona kon het een jaar niet, maar nu zijn ze terug, met een aangepast buitenprogramma. 

Bellenblaasmachine

De entree van de CliniClowns, met een machine die als een dolle bellen blaast, is een schot in de roos. “Supergaaf om te zien hoe de kinderen reageren”, zegt Suzan. Even later staan Jop en Pien onder een houten afdakje in de binnentuin. Het lijkt net een klein theater, alsof het ervoor gemaakt is. De clowns rennen achter elkaar aan. Telkens staan ze even stil en daar gaan ze weer. Ze zingen een lied, “Mango, mango, mango, banana”, maken maffe geluiden. Een jochie zit trappelend van plezier in zijn stoel. Jop vestigt haar aandacht op hem: “kielekielekiele”, zegt ze. Het giechelen gaat over in geschater, het jongetje klapt dubbel van plezier. En nog een rondje! 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Afstand overbruggen

Suzan prijst de creativiteit waarmee Jop (Joscha de Boever) en Pien (Susan Beijer) de afstand weten te overbruggen. “Ze hadden ook een stok met een emmer bij zich, waarmee ze ballonnen probeerden te vangen. Zo leuk bedacht. Ze weten de kinderen toch uit hun eigen wereldje te halen door in te gaan op de bewegingen en geluiden die ze maken. Ze vergroten het uit, er ontstaat interactie.” 

Gezamenlijke beleving

De CliniClowns brengen volgens Suzan even iets anders: “Onze kinderen mogen er zijn. We horen en we zien jullie, zeggen de clowns.” Ook al zie je het misschien niet direct aan alle kinderen, ze krijgen allemaal iets mee van de dolle boel in de tuin. “Ze voelen de fijne sfeer. Het is een gezamenlijke beleving.” Ook de begeleiders genieten van het spel, lacht Suzan. “Ja, ook voor ons is het een feestje. Met de clowns komt er een cadeautje binnen voor iedereen.” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?