×

‘Samen bouw je aan een vrolijke scène’

Als clown Fief maakt Maartje de fysiotherapie van Thijmen tot een feest. "Door het spel vergeet hij zijn angst."

Maartje komt als CliniClown Fief elke week bij kinderdienstencentrum de Zandoogjes in Breda. Samen met Martin (clown Mimus) speelt ze in de ochtend bij drie groepen van het centrum voor kinderen met een verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperking. In de middag sluiten de clowns aan bij de fysiotherapie van Thijmen, die een evenwichtsstoornis heeft en daardoor soms angstig is om te lopen.

Bijzondere samenwerking

De bijzondere samenwerking ontstond nadat Thijmens fysiotherapeut bij een groepsbezoek was. “Zij zag hoe enthousiast Thijmen op ons reageerde. Door het spel met ons vergeet hij zijn angst even. Hij liep zo op ons af, zijn begeleider had hem alleen losjes aan zijn shirt vast. Zo gaaf."

Sindsdien begeleiden de clowns twee kinderen bij fysiotherapie. “De samenwerking met fysiotherapeut Hetty is bijzonder”, zegt Maartje. “Het gebeurt regelmatig dat ze haar opdrachten aanpast omdat er op het moment zelf iets anders ontstaat. Die wisselwerking is prachtig en helpt kinderen hun grenzen te verleggen. Ik zou zeker nog meer kinderen op die manier willen begeleiden.”

Spel ontstaat door contact

Maartje werkt nu vijf jaar als CliniClown. Na haar Hbo-opleiding tot docent theatermaker deed ze auditie. “Ik ben gek op improvisatie en maak graag contact. Dit past bij mij, dat wist ik. In het clownswerk kan ik al mijn fantasie en muzikaliteit kwijt. En als CliniClown heeft theater echt meerwaarde. Je brengt lichtheid bij kinderen in een moeilijke situatie.” Fief staat dicht bij haar, zegt Maartje. “Ze is geen personage, maar de speelse variant van mezelf. Lief, maar zeker ook ondeugend.”

De kracht van de CliniClowns-methode is volgens Maartje dat je nooit vooraf bedenkt wat je gaat doen. "Met onze fantasie brengen we zoveel plezier. Het is té gek wat we daarmee bereiken. Zorgen, angst en stress verdwijnen even naar de achtergrond. Dat gun ik alle kinderen die dit hard nodig hebben.”
 
Wil jij ook dat Maartje meer kinderen kan bezoeken? Word dan nu donateur!