×

Hoe de 11-jarige Bram in actie kwam voor CliniClowns

Nadat een jongetje dat hij kende aan leukemie overleed, wilde Bram (11) iets doen voor zieke kinderen. Met zijn actie ‘Bram gaat kaal’ haalde hij 1.000 euro op voor CliniClowns.

Bram woonde met zijn vader en moeder in Engeland toen Sam, het 4-jarige broertje van een vriendje, leukemie kreeg. “Door de chemo raakte hij zijn haar kwijt en hij is uiteindelijk overleden. Wij woonden toen al weer in Nederland, maar ik moest er steeds aan denken. Het is zo sneu dat sommige kinderen te ziek zijn om lekker met hun vriendjes buiten te kunnen spelen, zoals ik wel kan.”

Als een tierelier

Bram wilde iets doen voor zieke kinderen en besloot een actie voor CliniClowns te starten. Samen met zijn ouders zette hij de actie ‘Bram gaat kaal’ op via de website van CliniClowns. “Zodra de teller op 500 euro stond, zou ik het doen”, vertelt hij. Tot zijn grote verbazing haalde hij dat bedrag al binnen 16 uur op. “Mijn oom Joep was de grootste donateur, hij stortte meteen 60 euro.”
Bram’s moeder, Fransje van Roon, was verbaasd over hoe snel het ging. “We lanceerden de actie zaterdagavond en deelden het via Facebook en WhatsApp met familie, vrienden en collega’s. 500 euro leek ons een redelijk bedrag om binnen een maand op te halen. We gingen ervan uit dat Bram’s vriendjes allemaal een euro zouden storten en dat het geld binnen zou druppelen. Maar het ging als een tierelier. Iedereen vond het zo gaaf dat hij dit deed.”

Kriebelhoofd

Op naar de kapper dus, die de tondeuse op Bram’s hoofd zette. Dat jeukte wel een beetje, vertelt hij. “En toen het klaar was, bleef ik maar aan mijn hoofd zitten, het voelde zo raar.” In zijn omgeving kreeg hij positieve reacties op zijn nieuwe look. ‘Leuk, staat je goed’, zeiden ze. “De enigen die een beetje raar deden waren de meisjes uit groep 8, maar dat boeide me niet.”

Bram gaat kaal voor CliniClowns

1.000 euro

Eenmaal bij de kapper kreeg Fransje wel een brok in haar keel. “Daar ging zijn mooie haar.” Ook daarna bleef het geld nog binnenkomen. “Als mensen iets zeiden over zijn korte koppie, vertelde ik over de actie en dan maakten ze alsnog iets over. De actie duurde een maand en Bram heeft ruim duizend euro opgehaald. Ik ben apetrots op hem!”

Fransje maakte zelf als kind van nabij mee hoe haar 11-jarige neef aan leukemie overleed, waardoor deze actie van haar nu precies even oude zoon, nog dichterbij komt. “Kinderen die ziek zijn kunnen niet zo veel leuks meer doen. Dankzij de CliniClowns kunnen ze weer even kind zijn en lachen. Het is mooi dat Bram daar met zijn stoere actie een beetje aan mee heeft geholpen.” 

Wil jij net als Bram ook in actie komen voor CliniClowns?